neljapäev, 11. aprill 2013

Habemeajamine

   Kõik mehed kes väidavad, et nemad ei tea iluprotseduuridest ega kosmeetikast midagi ilmselt valetavad. Vähemalt need mehed kes habet ajavad ! Kahtlematta on habemeajamine kõige maskuliinsem iluprotseduur. Muuseas, see protseduur on juba 2000a vana !



   Seebi leiutamisega, umbes 150a tagasi, muutus habemeajamine tunduvalt mugavamaks ja meeldivamaks. 1904. aastal presenteeris King C. Gillette raseerijat, mille edasiarendustega on tuttav pea iga täisealine mees. Edasi liikus raseerijate areng juba täiskiirusel ja 1950. aastaks jõuti roostevabast terasest raseerijani, mis kandis nime Wilkinson Sword. Siis saabus polumeerkattega terade aeg ning pärast seda jõuti juba plaatina- ja kroomkattega teradeni. 1971. aastal tuli turule kaheteraline raseerija ning alles 1998. aastaks oli aeg käes ning turule tuli kolmeteraline raseerija.

  Keegi kuskil on öelnud, et kui mees ajab päevas viis minutit habet ning teeb seda 50 aastat, siis kulutab ta oma elust 63 päeva puhtalt habemeajamisele !


  Kokku on mehe näol umbes 25 000 karva ning nende äraajamine võrdub pehme vasktraadi lõikamisega !
 
  Habe kasvab umbes 0,4 mm päevas, kuid muidugi on see inimestel erinev.

Habemeajamine

  Et habemeajamine tõeliselt hästi õnnestuks, tuleb teha piisavalt ettevalmistusi. Kindlasti peab olema nägu pestud ning puhas. See on oluline sellepärast, et puhtale nahale pääseb raseerija rohkem ligi ning karv saab lõigatud võimalikult nahalähedalt. Kui võimalik ja viitsimist, siis käige enne habemeajamist dušši all, või veel parem ajage habet pärast sauna !

  Meeldivamaks teeb veel habemeajamise see kui niisutate paksu froteerätiku soojas vees ning hoiate minutikese ümber habeme.Vesi nimelt suurendab habemekarva, mistõttu on see pehmem ning paremini lõigatav. Habemeajamiskreem, seep, geel on soovitav kanda peale 4 minutit enne raseerimist.

  Nahatüübi järgi valitud kreemid ja õlid teevad raseerimise veel meeldivamaks, kuid mis kellelegi paremini sobib on igaühe maitseasi. Habemeajamisvahendiste eesmärk on muuta nahk libedamaks ja kaitstumaks. Raseerimisvahu ning geeli eelis on kindlastu mugavus, kuid raseerimiskreemi kasutades on tegemist tunduvalt klassikalisema lähenemisega. Niisutava toimega kreem tagab ka üldjuhul parema tulemuse kui tavalised vahud ning geelid. Viimased võivad mõnikord isegi nahka ärritada.

  Ka pintsel ja seep ei ole habemejamise juurest kuhugi kadunud. Kuigi käega vahu või kreemi kandmine on tunduvalt mugavam siis pintsli ja seebi kasutamine annab kindlasti parema tulemuse. Pintsel tuleb kõigepealt tulikuuma vee all niiskeks teha ja alles seejärel kanda kreem või seebivaht hästi paksu kihina näole. Pintslikarvad tõstavad habemekarvad püsti, tehes lõiketera töö lihtsamaks.

  Tundliku naha puhul tuleks raseerida kindlasti naha kasvamise suunas. Raseerides erinevates suunades põhjustatakse nahale liigset stressi ning ärritust. Oluline on ka raseerimispiirkondade järjekord. Alustada tuleks põskedelt ning seejärel liikuda edasi kaela piirkonda. Kõige tugevamad ja jämedamad karvad on ülehuulel ja lõual, need kohad tuleb jätta viimaseks, et anda nahale ja karvadele võimalus pehmeneda peale kantud kreemide toimel.



Raz*War El Fidel 5-teraga raseerija

  Sobilik kõikidele nahatüüpidele, võimaldab kiire raseerimise ning sisselõikamine on viidud miinimumini. Miinuseks võib lugeda näotüüpi kus on palju soppe ümarusi ja lohke. Kuna sinna ei pääse raseerija hästi ligi, kuid nagu alati on kõik individuaalne. Sobib ka ideaalselt naistele jalgade ning bikiinipiirkonna raseerimiseks.



Raz*War El Che 3-teraga raseerija

  El Che sobib kergema habemega meestele (nii väidab tootja). Isiklikult kasutan El Ched kuigi pole kerge habemega, just vastupidi habe on tugev ning terav. Millegipärast sobib mulle see raseerija paremini, lõikus on nahalähedasem kuid ka oht lõigata sisse suurem. Ei soovita 2 korda ühte sama kohta kust vaht juba läinud raseerida, pigem teha üks raseerimine ning pärast uuesti seebitada ning üle tõmmata. Samas raseerija pääseb paremini ligi näo kumerustele ja lohkudele.



Lõpetuseks

  Kui nahalt on loputatud raseerimist soodustavad vahendid (loputada tuleks kindlasti külma veega, mis aitab nahapooridele kiiresti sulguda) tuleks nahka turgutada After Shave raseerimisvahenditega. Kindlasti vätida alkoholi sisaldavaid vahendeid, kuna alkohol mitte ei niisuta vaid hoopis kuivatab nahka.

  Kreemide ning geelide ülesandeks on nahka niisutada, taastada näonahka ning kaitsta neid keskkonnamõjutuste eest.


  Habemeajamine polegi nii lihtne ülesanne kui alguses paistab. Kui aga tuletada meelde asjaolu, et tavapärased juuksurisalongid on alguse saanud just habemeajamistöökodadest, siis pole siin ka midagi imestada.


Head Raseerimist.

Gabriel Koplimaa
www.raz-war.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar